Facebook

Világtalálkozó

Világklub

 
Világtalálkozó honlap

Világtalálkozó

 
PROGRAMAJÁNLÓ

 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 18., Budapest – Meghívó
 
 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 28., Tápiószentmárton – Meghívó


Szeretettel várjuk!


 
Vásárlás


 
Panoráma Magazin

A Panoráma Magazin lapszámai:

 
Dalok

 
Galéria

töltödés

 

 

56-os emlekunnepseg

A Panoráma Világklub ’56-os emlékünnepségén

Az emigráció hazatért


Különleges módon emlékezett az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján a Panoráma Világklub: „Az emigráció hazatér” című rendezvényére azokat hívta meg, akik a történelmi esemény hajdani szereplői, résztvevői voltak, s emiatt kellett emigrálniuk, elhagyniuk hazájukat. Drámai történeteket, izgalmas életutakat, különös sorsokat és nagyszerű teljesítményeket, karriereket  ismerhetett meg a mintegy másfélszáz fős közönség. Olykor még a könny
ek is kicsordultak, a hangok elakadtak, s megelevenedett az a múlt, amely mára már a magyar történelem egyik dicső fejezetévé vált. 

Pásztor Zoltán
, az est moderátora, a közmédia vezető szerkesztőjének bevezető gondolatai, majd a  Himnusz eléneklése után, Tarics Péter felvidéki előadóművész kiváló tolmácsolásában hangzott el Márai Sándor Menyből az angyal című verse. Ezután dr. Tamás Gábor amerikai magyar református lelkész mondott áldást, s a jelenlévők megtekintették az 56-os kivándorlók emlékére készített „Világvándor –Hazavárunk” című  videoklipet.

A Panoráma Világklub civilközösségének is megvan a maga ’56-ja, már az alakulásunk is jelezte a tiszteletet ’56 iránt: hiszen 2003 október 23-án indult útjára az a civilszervezet, amely mostanra öt kontinens mintegy 90 országát öleli át a 210 tagklubunk által…- mondta dr.Tanka László alapító elnök, hozzátéve, hogy megemlékezéseik középpontjában mindig az emigráció volt, hiszen 40 évig idehaza még beszélni sem lehetett ’56-ról, nem hogy ünnepelni, miközben szerte a nagyvilágban minden évben  az egyik legjelentősebb emlékünnepség az ’56-os évforduló volt, nagy felvonulásokkal, tüntetésekkel... Az emigráció tartotta életben a lángot ’56-ról egészen a rendszerváltásig…

A továbbiakban dr. Czeglédi József, egykori szabadságharcos, a Közép-Európai Club Pannónia és az ’56-os Dialógus Bizottság elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Jobbágyi Gábor jogászprofesszor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának volt tanszékvezető egyetemi tanára, 1956 kutatója válaszolt Tarics Péter újságíró kérdéseire. A beszélgetés középpontjában a jogászprofesszor közelmúltban megjelent műve állt, amely az 1956 és a megtorlás fekete könyve” címet viseli, s számtalan új szempontot, tényt, értelmezést hozott ’56 megítélésben.

Ezt követően az Ausztráliából, Sydneyből érkezett Hódi Margit adta át az Ausztráliai Független Magyar Szabadságharcos Szövetség és Bene Ferenc elnök üdvözletét, hangsúlyozva, hogy a távoli kontinensen élő ’56-osok hűen megőrizték magyarságukat, öregbítették Magyarország jó hírnevét, s kapcsolatot ápoltak az Óhazával.

Az ötvenhatosok megzenésített verseiből adott át egy gyönyörű dalcsokrot Dévai Nagy Kamilla, Liszt Ferenc díjas érdemes művész, kinek előadásához Lőrincz Kálmán, amerikai magyar, a Házat-Hazát Alapítvány elnöke mondott bevezetőt.

Majd a Dr. Gisele Friedrichs (Pesti Gizella), tanár, az Egyetemi Forradalmi Diákbizottság egykori tagja, aki az amerikai Virginia államból érkezett, mondta el drámai szavakkal a Magyar Rádió előtti tüntetés, majd a börtönben töltött napok élményeit. A kanadai Torontó városából érkezett Kasza Marton Lajos, költő, a Kanadai Magyar Írószövetség tiszteletbeli elnöke, a Nemzetőrség ezredese, aki egyik ez alkalomra írott versét is elmondta a hallgatóságnak.

Hegedűs László
egy kisfaluból Markotabödögéről menekült el ’56-ban, 17 évesen az amerikai Buffalóba, ahonnan üldözése miatt 34 évig nem jöhetett haza…Később  matematikai tanár, majd egy rádióállomás részvényese és menedzsere lett, s több kötet verset írt honvágy fájdalmairól.

Dr. Z.  Stephen Silagy (Szilágyi Zsolt
)- egykori szabadságharcos, vízilabdázó , az USA Delaware államából érkezett, s egy nagyon sikeres szakmai karrierről adott számot, valamint bemutatta azokat a fotókat, amelyet maga készített az 56-os forradalmi eseményekről…Végezetül Szalay Róbert tanár, író adott ismertetést arról a történelmi jelentőségű most megjelent könyvéről, amely  „A nemzeti emigráció és a rendszerváltás 1989-2013”  címet viseli.

A program további részében még sokáig együtt maradt a társaság, beszélgettek, ismerkedtek egymással, újra előkerültek a régi fényképek, a megsárgult levelek, névjegyeket cseréltek…hazatért hát az emigráció.


Fotók: Czuh János és Soós Béla

© 2003-2023 Panoráma Világklub - Minden jog fenntartva | Impresszum | Szerzői jogok