Facebook

Világtalálkozó

Világklub

 
Világtalálkozó honlap

Világtalálkozó

 
PROGRAMAJÁNLÓ

 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 18., Budapest – Meghívó
 
 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 28., Tápiószentmárton – Meghívó


Szeretettel várjuk!


 
Vásárlás


 
Panoráma Magazin

A Panoráma Magazin lapszámai:

 
Dalok

 
Galéria

töltödés

 

 

Floridai képes beszámoló – Venice, 2019. március 23

Nagysikerü Wass Albert est a floridai Venice-I Magyar Házban

A kicsik mesét mondtak, a nagyok verseltek, énekeltek és emlékeztek az írófejedelemre

Három nemzedék: gyermekek, szüleik, s az idősebbek töltötték meg a Venice-i Magyar Ház nagytermét az elmúlt  hétvégén, ahol Wass Albert munkásságáról emlékeztek meg a jelenlévők. Az íróról készült portréfilm-részlet majd a Varga Ottilia vezette Napraforgó Gyermek Tánccsoport előadása következett: meséket olvastak fel a gyermekek. Ezután Szilágyi Noémi, a Magyar Ház igazgatója, majd Kóródi Mária, háziasszony, a Panoráma Világklub Sarasotai Társklubjának elnöke köszöntötték a jelenlévőket. Elhangzott, hogy  Wass Albert  innen pár száz kilométerre, Astor városában töltötte életének nagy részét, közel fél évszázadot, s több alkalommal is megfordult, itt, a Magyar Házban.

Üdvözöltek néhány vendéget, többek között dr. Tanka Lászlót, aki Magyarországról érkezett, s  kezdeményezte az Emlékévet, főszerkesztője a Wass Albert Örökségkönyvnek, s a Panoráma Világklub és a Magyar Világtalálkozók alapító elnöke. Dr. Lukácsi Éva lelkészt, a Wass-hagyaték kutatóját, az Örökségkönyv társszerkesztőjét; dr. Várdy Ágnes irodalom történészt, kíváló írót; Bánkuty Ilonát, az első Wass Albert Alapítvány volt elnökének, Bánkuty Géza ’56-os szabadságharcos özvegyét.

Ezután Bencze Kata adta elő a Hontalanság hitvallása, s Szelezsán Enikő az  Üzenet haza című Wass Albert verseket. Majd dr. Tanka László mutatta be az író munkásságát, s beszélt az Emlékév programjairól. Ugyancsak e témakörről osztott meg érdekes információkat a közönséggel dr. Lukácsi Éva. Majd  Berki Vali felolvasta a Wass-fiuk üdvözlő levelét. S elhangzott, hogy a Wass-család, dr. Lukácsi Éva és dr. Tanka László kezdeményezésére közösen írtak egy petíciót Astor város önkormányzatának, hogy a testület nevezzen el Wass Albertről egy utcát vagy teret abban a városban, ahol az író több mint négy évtizeden át élt, s alkotott. A petíciót a rendezvényen több mint százan aláírták.

Elismerések átadására is sor került: Szalay Róbert  Wass Albert Örökség Díjat, Kóródi Mária  Díszoklevelet vehetett át.

Nagy sikert aratott a Jámbor Lajos Cserkészcsapat zenés műsora: Wass Albert Őszi dal című versét adták elő. Végezetül Tóth Attila az Ébredj, magyar! Kóródi Mária pedig az Intelem című verset mondta el, majd fogadásra került sor, s a finom ételek-italok fogyasztása mellett még sokáig együtt maradtak, beszélgettek, ismerkedtek az est résztvevői. A program során bemutatták Gáspár Géza szobrászművész Wass Albert portré mintáit is, amelyeket nagy tetszéssel fogadott a közönség. Bemutatkozott a Hun Archers Íjász Klub is, amelynek megjelenése színesítette a hangulatot.


© 2003-2023 Panoráma Világklub - Minden jog fenntartva | Impresszum | Szerzői jogok