Facebook

Világtalálkozó

Világklub

 
Világtalálkozó honlap

Világtalálkozó

 
PROGRAMAJÁNLÓ

 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 18., Budapest – Meghívó
 
 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 28., Tápiószentmárton – Meghívó


Szeretettel várjuk!


 
Vásárlás


 
Panoráma Magazin

A Panoráma Magazin lapszámai:

 
Dalok

 
Galéria

töltödés

 

 

Képes tudósítás a IX. Magyar Világtalálkozó záróeseményéről

Felejthetetlen élmények, lélekemelő és szórakoztató események a IX. Magyar Világtalálkozó záró rendezvényén

A magyar konyha méltó ünnepe

Nyársapát vendégszerető lakossága fogadta a világ magyarságát

Remek hangulatban, gyönyörű helyszínen, napfényes, dúsfüves, árnyas parkban, sok-sok étel-ital finomság, ének és zeneszó közepette zajlott május 19-én, vasárnap a Cegléd melletti Nyársapáton, a IX. Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozatának zárónapja: a „Magyar Konyha Világnapja. Sok százan eljöttek a Cegléd melletti kistelepülésre az ország minden részéből, a határon túlról, sőt messzi országokból is, a többi között az USA több államából, Brazíliából, Argentínából, Indiából, Mauritániából, Nigériából, a határon túlról, Erdélyből, Délvidékről, Kárpátaljáról, s a Felvidékről. Felvonulással és székelykapu avatással kezdődött, szentmisével és idegenforgalmi konferenciával folytatódott a program, majd a Rendezvényparkban a főzőcsapatok készítették a finomabbnál finomabb ételeket, süteményeket, kóstoltatták pálinkáikat, boraikat, kiállítók kínálgatták portékáikat, a szépen feldíszített színpadon pedig a magyar nóta és az operett kiválóságai szórakoztatták a nagyérdemű közönséget. Megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Földi László, a régió országgyűlési képviselője, több önkormányzati, állami és társadalmi szervezet képviselője.

A rendezők nem titkolt célul tűzték ki, hogy bárhol is éljenek hazánk fiai, ezen a napon magyar ember asztalára, magyar alapanyagokból, magyar étel kerüljön! Ezért a rendezők arra kérték a határon innen és kívül élő magyarságot is, hogy készítsenek valamilyen jellegzetes magyar ételt, finomságot, fogyasszanak magyar italt, és népszerűsítsék környezetükben, közösségeikben, a nagyvilágban a magyar konyhát!

Ennek szellemiségében zajlott Nyársapát Rendezvényparkjában, egy egész napos, ingyenes tömegrendezvény keretében a központi esemény, ahol a vendégeket érkezéskor - jó házigazdához illően egy kupica pálinkával fogadták.

Rövid megnyitóval, a Himnusz közös eléneklésével kezdődött a nap, majd Kis Miklós, Nyársapát polgármestere, mint házigazda és dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó elnöke, mint ötletgazda és Vér János, a főzőverseny szakmai igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, bemutatva a kiváló szakmai zsűrit, annak elnökét, Komlósi Mihályt.

Ezután a történelmi zászlók tengerében, a Délvidéki Tamburazenekar kíséretében, a majorettesek táncaival útra indult a menet a Római Katolikus Templom előtti térre, ahol egy kis ünnepség keretében Székely Kaput avattak. Vesztergám Miklós tárogatóművész és a helyi előadók versei után Földi László országgyűlési képviselő és Kis Miklós mondott ünnepi beszédet. Ezután Kovács Miklós római katolikus plébános megszentelte Lőrincz Gábor szentegyházi asztalosmester alkotását, és átvágták a szalagot, felavatták az alkotást. Ezt követően a templomban szentmise, a Művelődési Házban pedig idegenforgalmi-gasztronómiai konferencia zajlott – mindkét helyszín zsúfolásig megtelt. A konferencián Nagyváradi-Kis Anna műsorvezetésével, s Kis Miklós és Tanka László elnökletével a település és a régió idegenforgalmi nevezetességeivel, a Panoráma Világklub öt kontinenst behálózó társklubjainak életével ismerkedtek meg a jelenlévők. Köszöntötte őket, többek között Bánkuty Ilona, amerikai magyar 56-os szabadságharcos, Gyuricza Gábor, a brazíliai Világklub elnöke, Apáthy László, floridai cserkészvezető. Az egybegyűltek a messze földön híres nyársapáti szamócáról és a mézről is hallgattak kiselőadást.

Eközben a főzőcsapatok – köztük a Felvidék, Délvidék, Erdély, Kárpátalja csapata – részvételével megkezdődött a főzőverseny. Ki-ki saját ízlése, kedve és tudása szerint készítette el az általa választott ételt, vagy süteményt, s mutatta be pálinkáját a zsűrinek. Közben a színpadon egész nap szólt különböző műfajokban a zene, az ének, neves előadóművészek, együttesek, kicsik és nagyok lépnek a színpadra. Így többek között láthattuk- hallhattuk Szóka Júlia operetténekest, Rácz Attila népi zenekarát, a délvidéki Tambura Zenekart, Nógrádi Tóth Istvánt, Tolnai Marit, Szegedi Csabát, Csáki Tibort, Kovács Böskét, Farkas Major Annamáriát, Bimbó Brigittát, Strabán Annát, a Nyársapáti Népdalkört, a kisóvodásokat, a betyárokat és tüzéreket és még másokat is. A műsorvezetésről Nagyváradi-Kis Anna és Joó Géza gondoskodott, a színpadon megismerkedhettünk több olyan résztvevővel, akik messze földről érkeztek hozzánk. Valamint felolvasták az Új-Zélandból és Ausztráliából érkezett üzeneteket, arról mit fogyasztottak aznap, illetve, mi a kedvenc étele a távolban élő magyar közösségeknek. Ők már akkor rég túl voltak az ebéden, lévén kilenc órával korábban kelt a nap.

Kora délután került sor a főzőverseny eredményhirdetésére, Kis Miklós államtitkár és Tanka László elnök jelenlétében Vér János és Komlósi Mihály ismertette az eredményeket, s kiosztottak több mint félszáz oklevelet a versenyzők között

Az eseménynek fontos jótékonysági üzenete is volt: a rendezők meghívták a nehéz sorban élő gyermekeket, autistákat, s a rászorulókat is.  

Ezzel az eseménnyel ért véget a IX. Magyar Világtalálkozó nyolcnapos eseménysorozata, amelyen több ezren vettek részt, jelmondatuk szellemében: Határtalan összefogás értékeinkért.

Czuh János felvételei

© 2003-2023 Panoráma Világklub - Minden jog fenntartva | Impresszum | Szerzői jogok