Facebook

Világtalálkozó

Világklub

 
Világtalálkozó honlap

Világtalálkozó

 
PROGRAMAJÁNLÓ

 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 18., Budapest – Meghívó
 
 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 28., Tápiószentmárton – Meghívó


Szeretettel várjuk!


 
Vásárlás


 
Panoráma Magazin

A Panoráma Magazin lapszámai:

 
Dalok

 
Galéria

töltödés

 

 

Délvidék Világklub

Nemzeti értékeinket őrzik és gyarapítják - Múlt és jelen a magyarság jövőjéért - A 204. társklub jött létre Törökfaluban

Délvidék közösségeiben járt a Panoráma Világklub csoportja

Délvidék magyar közösségeit, természeti és történelmi nevezetességeit kereste fel szeptember eleji kirándulásán a Panoráma Világklub mintegy félszáz fős társasága, s  töltöttek együtt egy élménydús hétvégét. Az öt kontinens mintegy 90 országát, államát átölelő  hálózat immár öt délvidéki társklubbal  rendelkezik, Magyarkanizsa, Törökbecse, Belgrád, Tornyos után egy újabb csoporttal,  a Törökfalui Világklubbal is gyarapodott - a polgármester, Berze Tibor jóvoltából- így  immár összesen 204 társklubot számlál a közösség.

   A korareggeli indulást követően egy kis kitérőre került sor Szegeden. Szilágyi Árpád, a Csongrád Megyei Világklub elnöke, aki nemrégiben vehette át a Parlamentben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét - fogadta az utazókat. Hódi Margit ausztráliai vendégével  bemutatták a Szilágyi Árpád Nemzeti Emlékkert alkotásait és  a tervezett harang helyét.

        Zentán, a Városházán Varga Viktor önkormányzati képviselő és munkatársai fogadták a vendégeket és tájékoztatás hangzott el a város életéről, a magyarság érdekében végzendő tevékenységről, majd Tari László helytörténész a 800 éves város történetéről, mai érdekességeiről tartott előadást. Üdvözölte a jelenlévőket  dr. Tanka László, a Panoráma Világklub alapító elnöke, aki a VI. Magyar Világtalálkozón való színvonalas részvételért Díszoklevelet adott át  Recskó Béla festőművésznek  és Pörneki Andrásnak, a Zentai Világklub vezetőinek, akik a Városháza különtermében adott fogadás után a belvárosi utcákon, s a Tisza parton kalauzolták el a vendégeket.

    Az esti program a csoport szálláshelyén, a közeli Törökbecsén zajlott, ahol Link Lajos és felesége, Krisztina munkatársaikkal együtt már terített asztallal  várták a vendégeket.  Czuh János, a Világklub sajtófőnökének nagyszerű műsorvezetésével gazdag kulturális programra került sor, amelyben fellépett az Adáról érkezett fiatal, tehetséges népi zenészekből álló Kócos Tamburazenekar, a Magyarországról érkezett Nógrádi Tóth István és Tolnai Mari előadóművészek – ők  népdalokkal, magyar nótákkal szórakoztatták a közönséget. Az est során került átadásra a délvidéki csoport világtalálkozói közreműködéséért járó Díszoklevél.

  Másnap a környék nevezetességeit kereste fel a csoport.  „Az Aracsi pusztatemplom magyarságunk 1000 éves ittlétét képviseli – mondta a  helyszínen az idegenvezető, Link Lajos, aki ennek a műemlék-csoportnak fáradhatatlan és önzetlen felújítója, az itt felállított kereszt ötletadója és finanszírozója..„ Igazi színfoltja volt az eseménynek, amikor spontán megnyilvánulásként Baranyai Veronika egy szép fohászt mondott, a csoport pedig elénekelte az ősi magyar Himnuszt: „Boldogasszony anyánk, Régi nagy Patrónánk..

    Aztán Óbecsén megnézték a magyar templomot, Leiningen Károly szobrát, az Eiffel-zsilipet, majd Újvidéken folytatták útjukat a csoport tagjai. Sétát tettek  a központban, ahol a városházával szemben megtekintették  a  Mária Neve Nagytemplomot és a “vasember ” házat. Péterváradon a gyönyörű panorámát nyújtó várat keresték fel  - a 18. század első felében Komárom mellett a legnagyobb erődítmény rendszernek számított ez a hely, ebben az időben nevezték el a Monarchia temetőjének. Este pedig - egy szórakoztató, zenés, táncos est keretén belül -  a csoport születésnaposait köszöntötték;Vér Emília Tihanyi Világklub-elnököt, valamint a 88 éves  Veres Mihálynét, és az 5 éves Link Lucát!

        Másnap délelőtt az adai tanyavilág egyik kis gyöngyszemébe, a Völgypartra látogatott el a csoport, a „hűség kopjafájához”, ahol koszorút helyeztek el. Törökfalun, a  községházban, egy kis fogadás keretében ünnepélyesen is megalakult a Panoráma Világklub 204. tagklubja. Az elnöki tisztre Berze Tibor polgármestert kérte fel Tanka László alapító.

  A következő helyszínen, Tornyoson, Szabó Magda tájházának bejáratánál a nemrégiben Magyar Életfa díjjal kitüntetett tulajdonos és a Tóth Ugyonka Frigyes által vezetett Tornyosi Tamburazenakar, valamint Sándor Arijen  és társai énekszóval fogadták a Panoráma Világklub csoportját. A jelenlévők megtekintették az ottani népi világ  régi használati tárgyait, értékeit. Magda  rendkívül magas szinten műveli a hímzés, a szövés, a csuhézás, a babakészítés tudományát, a lakásában és az udvarában önerőből berendezett tájházban  a régi használati tárgyak mérhetetlen sokaságát csodálhatta meg a Panoráma Világklub csoportja.

   Azután a festői szépségű Palicsba, majd Szabadkára látogatott a csoport, megtekintette az ottani természeti és történelmi nevezetességeket, érdekességeket, majd búcsút vettek házigazdáiktól, azzal, hogy: jövőre, veletek, ugyanitt!

    A csoport útja során több helyszínen is jótékonykodott: pénzadományokkal, felajánlásokkal járultak hozzá azokhoz az erőfeszítésekhez, amelyet a  Délvidéken élő magyarok tesznek nemzeti értékeink megőrzéséért, ápolásáért és gyarapításáért.

A csoporttal tartott, többek között, a Szentkláray-család több tagja is, így a kis közösség méltón emlékezett a több mint 170 éve született dr. Szentkláray Jenő törökbecsei plébánosra, Délvidék híres kutatójára, műtörténészére is.

A Világklub-kirándulásról úti filmet készített a KissFilm Stúdió, amelynek bemutatására a szeptember 16-án, 17 órakor, az OKISZ-székházban kezdődő Világklub-est keretében kerül sor.

 

Fotók: Czuh János

 

© 2003-2023 Panoráma Világklub - Minden jog fenntartva | Impresszum | Szerzői jogok