Facebook

Világtalálkozó

Világklub

 
Világtalálkozó honlap

Világtalálkozó

 
PROGRAMAJÁNLÓ

 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 18., Budapest – Meghívó
 
 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 28., Tápiószentmárton – Meghívó


Szeretettel várjuk!


 
Vásárlás


 
Panoráma Magazin

A Panoráma Magazin lapszámai:

 
Dalok

 
Galéria

töltödés

 

 

esztergomiemlekezes

Esztergomi emlékezés a nándorfehérvári diadalra, és a Botyán János lovas szobor felállításának kezdeményezése a VI. Magyar Világtalálkozó kapcsolódó rendezvényén


Esztergomban tartották vasárnap a VI. Magyar Világtalálkozó kapcsolódó rendezvényét, amelynek középpontjában a nándorfehérvári diadal 560. évfordulója alkalmából történő megemlékezés, egy nagysikerű Kecskés-koncert, valamint a városban felállítandó Botyán János kuruc generális szobrának elhelyezésével kapcsolatos feladatok megbeszélése is szerepelt. Az Esztergomi Zeneiskola Reményi Károly teremben megtartott, s Joó Géza, a Magyar Világtalálkozó szóvivője műsorvezetésével zajlott eseményen – a Szózat eléneklése után-  először Tóth Tamás önkormányzati képviselő köszöntötte a mintegy száz résztvevőt, majd dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó elnöke szólt a májusi tíz napos eseménysorozatról és önzetlen társadalmi munkája elismeréseként Díszoklevelet adott Mujdricza Ferencnek, az Esztergomi Világklub-elnökének, a kiváló építésznek.


Ezután került sor a Kecskés Együttes nagysikerű ünnepi koncertjére „Hunyadiak emlékezete” címmel, Pálmai  Árpád énekművész közreműködésével. Majd dr. Hegedüs András, a Prímási Levéltár igazgatója tartott egy rendkívül érdekes előadást a nándorfehérvári diadal 560. évfordulója alkalmából. Ezt követően Prof. dr. Prokopp Mária, a Balassi Bálint Társaság elnöke, az Esztergomi Világklub tiszteletbeli elnöke ajánlotta a hallgatóság figyelmébe Borz TamásAz érsek vitéze „ című könyvét.

Ezt követően Mujdricza Ferencz építész mutatta be Martsa István Botyán János kuruc generális monumentális szobrának rajzait, képeit, javasolva, hogy a jelenleg egy raktárépületben heverő  alkotásnak mielőbb méltó helyet kell adni Esztergom város közterületén, a Botyán János hídfőnél. A  jelenlévő közösség egyhangúlag egyetértett ezzel a kezdeményezéssel, s felkérte Mujdricza Ferencet, hogy ezt az álláspontot képviselje a városi önkormányzat illetékes fórumain, hogy a város híres szülötte, s a magyar történelem e jelentős alakja ezáltal is megkapja az utókor méltó emlékezetét.

A nap záróeseményeként a résztvevők egy része megtekintette a szobor leendő helyszínét, majd  Esztergom egyik idegenforgalmi nevezetességének számító, Széchenyi téri Ettore cukrászdában, Szerencsés Tibor tulajdonos látta vendégül a közösséget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2003-2023 Panoráma Világklub - Minden jog fenntartva | Impresszum | Szerzői jogok