Facebook

Világtalálkozó

Világklub

 
Világtalálkozó honlap

Világtalálkozó

 
PROGRAMAJÁNLÓ

 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 18., Budapest – Meghívó
 
 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 28., Tápiószentmárton – Meghívó


Szeretettel várjuk!


 
Vásárlás


 
Panoráma Magazin

A Panoráma Magazin lapszámai:

 
Dalok

 
Galéria

töltödés

 

 

Máriapócsi Világklub Est

Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről és Délvidékről is jöttek vendégek a Máriapócsi Világklub-estre

Hogy bennetek tiszteljék a  magyart!”


 Zsúfolásig megtelt a máriapócsi Emmánul-ház díszterme a minap a Panoráma Világklub  rendezvényén, amelyre jöttek a Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről, Felvidékről és  az  ország számos  településéről, Kaposvártól a Balaton-vidéken és Budapesten át Mátészalkáig – mintegy félezren.  Áldással, köszöntőkkel,  ünnepi megemlékezéssel kezdődött az est, majd kulturális csoportok, együttesek, zenekarok mutatkoztak be nagy sikerrel, majd fogadással zárult az esemény. Másnap a Nemzeti kegytemplomban szentmisén vettek részt a Világklubosok, megtekintették a kegyhely múzeumját, majd egy nyirbátori városnézéssel zárult a Világklub két napos programja.

 A szokás nyitó filmmel, „Ott ahol zúg az a négy folyó”  indult a rendezvény, majd az est főszervezője és háziasszonya  Nagyné Varga Mária köszöntötte  a vendégeket, tájékoztatva, hogy a Panoráma Világklub  egy  világméretű,értékalapú, harmonikus együttműködésen alapuló,baráti, civilszerveződés, hídépítő szereppel  a Kárpát-medencében  és  a  világban  szétszóródott  magyarság között, valamint  a baráti népek, nemzetek tagjaival, szervezeteivel.  

Jelenleg 185 társklub működik, melyből 52  Magyarországon  és  133 határainkon kívül..

 Elsőként  a Nemzeti Kegyhely  igazgatója, Kapin István atya  köszöntötte megható beszédében az ide érkezetteket  és  adott áldást  a Világklub határokon átívelő összefogására, s az est résztvevőire.

A házigazda, Máriapócs polgármestere, a Világklub városi elnöke, Papp Bertalan  köszöntőjében  kihangsúlyozta, hogy Máriapócs  egy  dinamikusan fejlődő kisváros, igazi gyöngyszemmé  vált  a  Nyírség szívében, hála  a  megvalósult fejlesztéseknek. Így a kisváros méltó körülmények  között  várja a Nemzeti Kegyhelyre látogató turistákat, zarándokokat, akik száma   évek óta rohamosan nő .A  település sokszínű kulturális  programjainak sorában fontos  üzenetet közvetít az  első  Panoráma Világklub  estünk,megköszönve a távolról s közelről érkező fellépők és  vendégek  jelenlétét.

 A Világtalálkozókról szóló összefoglaló kisfilm bejátszása után /melyet Nagyváradi-Kis Anna  készített /,   a Panoráma Világklub alapító elnöke, s Magyar a Világtalálkozók elnöke, dr. Tanka László  köszöntötte  a vendégeket, hangsúlyozva, hogy az idei Világtalálkozóra május 13-22 között kerül sor, s a magyarországi díszvendég: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. E régió értékeire, azok népszerűsítésére határon innen és túl kívánja felhívni a figyelmet ez a rendezvénysorozat.

 Március idusának forradalmi eseményeiről, fontosságáról mondott  lelkes,  különösen  érdekfeszítő  beszédet a település szülöttje, dr. Kedves Gyula történész,  a Parlament Múzeumának igazgatója. A nagyvilágban szétszóródott magyar forradalmárok életútjára, a különböző földrészeken elért  sikereikre, hírnevükre  világított rá.  A Magyar Világtalálkozó megyei nyitó rendezvényére  május 14-én, szombaton Nagygécen,  a Megmaradás templománál  tartandó Istentiszteleten, és Csengerben  egy városismertető sétára, s egy kerekasztal-beszélgetésre kerül sor -  számolt be erről Dócs Attila önkormányzati képviselő.

 Színes kulturális  műsorral  folytatódott az est, elsőként  a közel négy évtizedes múlta visszatekintő  Esze Tamás Nyugdíjas Klub kulturális csoportja lépett  színpadra „ palotás” tánccal , magyaros  nemességgel, gyönyörű  ruhákban , melyet  a közönség  nagy  tapssal  jutalmazott. A klub vezetője, lelke  Sápin Istvánné, Erzsike  ,aki  varázslatos ,tavaszi virágcsokorral köszöntötte  az  est háziasszonyát.  A klub tagsága 54 fő, sokoldalú, vidám, fiatalos  lendületűek, céljuk a  jó  közösségi szellem kialakítása, hasznos időtöltéssel a  nyugdíjas évek  megélése,hagyományok ápolása és  a jövő generációnak átadása. a közösségen  belül  vannak szavalók, énekesek, népdalkör,  színjátszó csoport, tánccsoport. Többször  felléptek Budapesten, az ország számos  településén, fesztiválokon, különféle  városi rendezvényeken, falunapokon. Majd Nógrádi Tóth István magyarnóta énekes szórakoztatta és énekeltette meg  a közönséget nagy sikerrel.

 A következő műsorszámokkal a Pócspetriből, Tamás György polgármester   vezette  Petri Pengetősök Énekegyüttes  varázsolt remek hangulatot a terembe,  jól választott népdalcsokraikkal. Kiváló citera zenekarukkal, a pengetősökkel   és énekeseikkel hamar  a  közönség szívébe lopták magukat. Sokfelé megfordultak kis hazánkban  és  a  határokon túl is, jártak Németországban, Romániában, Franciaország híres Avignoni Nemzetközi  Néptánc Fesztiválján, mindenhol  nagy   sikerrel  szerepeltek .

 Ezt követően egy fiatal író tehetség, Vékony Csongor Levente mutatkozott be, akire büszkék a nyírbátoriak, hisz 19 évesen a Pázmány Péter Egyetem politológus szakos hallgatójaként  most  jelentette  meg írásait, verseit tartalmazó  első könyvét, erről beszélt a jelenlévőknek.

 Ezután a távolban élő Világklub-vezetők  video-üzeneteit játszották be a hatalmas kivetítőn:  Argentínából, Barilochéból dr. Besenyi Károly és Zsuzsa  küldött szívhez szóló üzenetet . Los Angelesből, Kereki Kati köszöntötte  a máriapócsi rendezvényt, mondván éljünk bárhol is a világban fontos a  magyarok  összetartása, kultúránk  értékeink ápolása.„ A távoli Ausztráliából Hódi Margaret  üzenetéből egy részlet: „…szeretném ha tudnátok, hogy a múltunkat, gyökerünket  és az  identitásunkat soha nem  felejtettük el a hosszú évek alatt sem ! S igyekeztünk úgy élni, ahogyan Ábrahám Emil  költőnk az egyik  versében írta:  „Úgy éljetek künn az új Világban,/Míg  vándorlástok bús évadja tart,/Hogy  hozzatok  díszt  nemzetünk nevére,/ Hogy  bennetek  tiszteljék a  magyart!”.  

 A lélekemelő  üzenetek után, egy remek hangulatváltással következett a Beregszászi Dixieland Band, akik Gloger Károly  vezetésével  érkeztek . Az együttes 2009-ben alakult, az alapítók közül  három  zenész ma is aktívan  muzsikál  a héttagú zenekarban. Klasszikus New Orleans-i  dixilandet és bluest, jazzt  játszanak, s  remek  „beregszászi „ átiratban szólaltatnak meg  csárdást és  magyar népzenét . Felléptek Kárpátalja számos  településén és határon túli  dixieland, jazz, blues fesztiválokon  nagy  sikerrel. Remek előadásukat  vastapssal hálálta  meg a  közönség.

 Ezt követően mutatkozott be a helyi, Máriapócsi Nyugdíjas Énekkar, stílszerűen alkalmazkodva az ünnepi hangulathoz, Kossuth nótákat énekelve: Vonáné Pásztor Éva  /művelődési ház igazgató / vezetésével. Aktív közreműködői  városuk kulturális életének,  nemzeti tudatunk éltetői, továbbadói.Wass Albert a  „Bujdosó  imája” című   verset a klub  egyik tagjának előadásában  hallhattuk.

 Koltóról érkezett  a Panoráma ifjúsági tagozatának  társklubja  a Somfavirág néptánc együttes, mely tavaly alakult  és  frissen csatlakozva  a  Világklubhoz már  a Mátészalkán  megrendezett  esten nagy  sikerrel  bemutatkoztak. Számos  fellépésük a Partiumban, Erdélyben és  a határokon túl sok elismerést, sikert  hozott  a lelkes, kultúrájukat ápoló fiatal  együttesnek. Mára  már  három táncrendet  is megtanultak melyből a „nyárádmentit  és „szatmárit „ ezen az estén  bemutatták  a  közönség  nagy  örömére. Az együttes  vezetője Bencze Niki  és  Sebők Richárd, két nagyszerű fiatal, akik szívvel-lélekkel azon  dolgoznak,  hogy  Koltón az őseik kultúrája, a hagyományok tovább éljenek és a  fiatalok közössége  tovább épüljön, megmaradjon.

 Délvidékről, Tornyosról, Zenta  környékéről érkeztek  a Tornyosi Tamburások   az asszonykórus  két  tagjának, Szabó Magda  és Sándor Arijen kíséretében. A tamburazenekar 25 éve alakult  meg Tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület keretében és  megszakítás nélkül  működik  mint  a néptáncosok kísérőzenekara. Az egykori citerásokból alakult  a  tamburazenekar, melynek  tagjai változtak, de páran a kezdettől fogva  ma zenélnek a  csoportban. Felléptek külföldön és  belföldön  számos  fesztiválon, rendezvényen és  háromszor  szerepeltek a Durindó gálaműsorában  is. Az elmúlt nyáron  alakult  meg a Panoráma Világklub társklubja Tornyoson,  melynek elnöke, Tóth Ugyonka Frigyes,egyben a  tamburazenekar művészeti  vezetője is. Élvezetes  népdal összeállításuk nagy  sikert  aratott  ez  alkalommal is.

 Utána a  Vigyázunk Egymásra Egyesület vezetője Balázs Csabáné,  Aranka néni  mutatta  be  egyesületük  tevékenykedését  és produktumát, a „szívpárnákat”, mely  nagyon sok  betegnek  jelent örömet. Az est  vége felé ismét  az Esze Tamás nyugdíjasklub tagjai varázsoltak   el, most  éneklésükkel: Verdi Nabuccó operájából a Szabadság himnuszát  adták elő, gyönyörű, lélekemelő  hangulatban.

 Végezetül Nagyné Varga Mária a Világklub nevében megköszönte minden fellépőnek, közreműködőnek, hogy előadásukkal, jelenlétükkel a Máriapócsi Panoráma Világklub  est színvonalát  felejthetetlenné tették. A Himnusz közös eléneklése után vendégfogadásra várták  a résztvevőket, ahol  szívélyes beszélgetések alakultak ki  nézők és  fellépők között.

 Másnap délelőtt a Világklub-tagjai részt vettek a Máriapócsi Kegytemplomban megtartott Szentmisén, amelyen Kapin István kegyhelyigazgató köszöntötte, majd Teofil atya és Májer Zsuzsanna mutatta be a kegyhelyi múzeum páratlan és a megújult Nemzeti Kegyhely történelmi nevezetességeit. Ezt követően Nagyné Varga Mária kalauzolta el a világklubosokat  Nyírbátorba, ahol megismerkedtek a városközpont értékeivel, látnivalóival.

 

 

© 2003-2023 Panoráma Világklub - Minden jog fenntartva | Impresszum | Szerzői jogok