Facebook

Világtalálkozó

Világklub

 
Világtalálkozó honlap

Világtalálkozó

 
PROGRAMAJÁNLÓ

 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 18., Budapest – Meghívó
 
 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 28., Tápiószentmárton – Meghívó


Szeretettel várjuk!


 
Vásárlás


 
Panoráma Magazin

A Panoráma Magazin lapszámai:

 
Dalok

 
Galéria

töltödés

 

 

Nagyatádi Társklub megalakulása

Adventi mise, baráti találkozó, disznótoros hagyományok és gyógyfürdői program színesítette Nagyatádon a 210. Világklub megalakulását


A Panoráma Világklub 210. társklubja alakult meg a hétvégén Nagyatádon, Kulcsár Beáta Veronika elnök vezetésével. Ez alkalomból egy húsz fős csoport utazott a városba, ahol az elegáns és kényelmes Hotel Solar szállóban történő elhelyezkedés, majd a gyógyfürdői program után este az elnök-asszony házában került sor  baráti találkozóra. Elsőként dr. Tanka László, a Panoráma Világklub alapító elnöke adta át a megbízólevelet Kulcsár Bea részére, aki örömmel fogadta a felkérést, s elmondta, szeretné a Világklub kapcsolatrendszerében ismerté tenni a mintegy 12 ezres város életét, értékeit. A kötetlen hangulatú beszélgetést finom vacsora követte, a jó hangulat fokozásáról pedig Ignácz János romazenész, előadóművész gondoskodott.

Másnap hajnalban egy igazi somogyi tanyai disznótorra indult a csoport, Lőczi János és Zoltán fia házigazdák látták őket vendégül Ötvöskónyi pusztán, ahol minden részletében felelevenítődtek a régi hagyományok, a disznóvágás minden mozzanatát végigkísérhették a Világklub-csoport tagjai. A házigazdák sok-sok régi élményt elevenítettek fel a hajdani és a mai disznótorokból, olykor tréfákkal, humoros anekdotákkal fűszerezve a történeteket. Az ügyesebbek részt is vállaltak a munkálatokból, segédkeztek a hentesmesternek a húsfeldolgozásban, mások a konyhai teendőkben vállaltak részt, segítve háziasszonyoknak, Ibolyának és Arankának. Majd déli pihenésképpen egy pincetúrára indult a csoport, Vránics István pincegazda kalauzolta el birtokán a vendégeket, végigkóstolgatva a finomabbnál finomabb borokat, sőt a műemlék jellegű ház történeti emlékeit, a tölgyfából faragott előszobafalat. Mire visszaérkezett a csoport a Lőczi tanyára a háziak már terített asztallal várták őket, finom kolbásszal, hurkával, húsokkal, töltött káposztával, valamint a hozzávaló itókákkal. A nótázással egybekötött vacsora a késő estébe nyúlóan ért véget. A bátrabbak részt vettek a tanya kecskéinek megfejésében… igyekezniük kellett, mert már türelmetlenül várta a kecsketejet a közelben nevelődő kis oroszlánok gondozója, ugyanis Lőczi Jánosék felajánlották, hogy a közelmúltban árván maradt cirkuszi kis oroszlánok fejlődését a napi tejellátással segítik.

Másnap, advent harmadik vasárnapján a Szent Kereszt Római Katolikus Templom szentmiséjén vett részt a Panoráma Világklub csoportja. A zsúfolásig megtelt gyönyörű templomban Horváth Lóránt plébános celebrálta a misét, s mondott emlékezetes prédikációt. Ezt követően, a csoport búcsút vett Nagyatádtól, Kulcsár Beától, azzal, hogy: „jövőre, veletek ugyanitt”.

 

Czuh János felvételei

 

© 2003-2023 Panoráma Világklub - Minden jog fenntartva | Impresszum | Szerzői jogok